10 saker du inte visste att du kan göra med ättika

Något jag gillar, det är olika husmorsknep och nu för tiden kan man ju hitta en massa av dem på nätet. Just ättika är det många som vet är bra för städ rätt. Att städa är dock inte det enda man kan göra med just ättika, utan även flera andra saker. En bra sak är att det går att använda som sköljmedel. Att använda vanligt sköljmedel är inte så bra för miljön samt kan vara allergiframkallande. Bättre då med ättika och göra eget sköljmedel. Det är bara att blanda 8 dl vatten med tre deciliter 24-procentig ättika. Tillsätt eventuellt några droppar eterisk olja om du vill ha någon speciell doft. Lägg några matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack och tvätta som du brukar.

Ättika är även smart att använda för att få bort deodorantfläckar så väl som det fungerar bra att få vitare tänder och bättre andedräkt med. Sedan går det även att slippa undan från myror med det. Om de kommer in i huset är det bara att spraya med ättika där de tar sig in.

Fler saker du kan göra med ättika

Ättika i vattnet då du kokar ägg gör att de inte spricker lika lätt. Om du ger dig på att pochera ägg är ättikan också toppen att ha. Droppa ett par droppar i vattnet så håller vitan ihop bättre.

Sen är det toppen med ättika för att få nagellack att sitta kvar längre. Börja med att tvätta naglarna med en bomullstuss som du blött med ättika innan du applicerar nagellacket, så håller det längre. Var bara försiktig så att du inte får ättika på huden då det är frätande.

Vem avskyr inte att skrapa bilens rutor? Med ättika kan man lösa det problemet. Visst finns det färdiga medel, men bättre blanda eget. Blanda tre delar vatten med en del ättika i en sprayflaska. Spraya på bilrutorna när du parkerar på kvällen, så vaknar du upp till frostfria rutor morgonen efter.

Ättika är även bra för onda halsar. Det genom att hälla två teskedar ättika i din luftfuktare. 

Klistret efter prislappar kan var hemskt svårt att få bort, men inte om du använder ättika!

Tioende och sista tipset är att ättika, det kan lindra insektbett, så att de inte kliar. 

5 Feb 2021