Multivitaminer kan vara bra att satsa på

Multivitaminer och mineraltillskott är ofta ett populärt kosttillskott. Det beror på att man i ett enda piller kan få i sig en massa olika bra saker. På Fitnessfrank.se kan du läsa mer om detta tillskott. Om du äter hälsosamt och varierat är det dock ofta inte ett måste att äta tillskottet, men har du svårt att få i dig det du behöver via maten så är det perfekt komplement.

Mat med samma effekt

Du får i dig en bra blandning av både vitaminer och mineraler bara genom att äta en vanlig sund kost bestående av:

  • Fisk och fågel
  • Frukt och grönsaker
  • Fullkorn
  • Bra växtoljor som olivolja, rapsolja och olja gjord på nötter

Ibland kan det dock vara så att det är svårt att få i dig allt det du behöver genom maten. Då kan det vara läge att satsa på just ett multivitamins, istället för en massa piller för olika saker.

De viktigaste ämnena som ska ingå i ett multivitamintillskott är vitaminerna A, C, D, E, B-vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12 samt mineralerna zink, koppar, selen, mangan, krom och jod.

Det finns multivitaminer som riktar sig till olika grupper med speciella behov. Det är till exempel multivitaminer för kvinnor som främst har extra behov av järn och folsyra. En annan vanlig grupp är vegetarianer som har större behov av bland annat järn och vitamin B12, som bara finns i animaliska produkter. 

6 Jan 2021